Cum am “făurit” 40 de antreprenori noi în Ilfov și peste 100 de locuri de muncă!
December 17, 2016 Distribuie

Cum am “făurit” 40 de antreprenori noi în Ilfov și peste 100 de locuri de muncă!

În “Programul de Dezvoltară Locală”, cu care Marian Petrache a câștigat câştigat alegerile în 2012, un punct important l-a reprezentat dezvoltarea antreprenoriatului pentru tineri şi crearea de noi locuri de muncă.

La sfârșitul anului trecut a fost finalizată implementarea a trei mari proiecte, amintește Marian Petrache, președintele Consiliului Județean Ilfov. Prin proiectul ”Întreprinderi sociale responsabile”, care a fost cofinanțat de Fondul Social European (FSE), prin Programul Operațional Sectorial «Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013» şi a fost derulat în doua regiuni de implementare – București – Ilfov și Centru, au fost create 39 de locuri de muncă, 30 dintre acestea fiind ocupate de persoane vulnerabile. Prin cel de-al doilea proiect ”SOCEC-NET” au fost asigurat alte 72 de locuri de muncă în regiunile Bucureşti Ilfov şi Sud – Muntenia. 159 de persoane vulnerabile au participat la programul de formare, la nivelul regiunilor Bucuresti-Ilfov si Sud Muntenia. Prin intermediul celui de al treilea proiect – ”Antreprenoriatul – şansa unui viitor mai bun pentru tineri” – au fost instruiţi 435 de tineri care au aflat din tainele antreprenoriatului. 110 au depus proiecte, iar 40 de tineri au primit finanțare până în 25.000 de euro pentru a-și deschide o afacere.

În data de 15 decembrie 2015 s-a incheiat oficial proiectul lansat în februarie de Consiliul Judetean Ilfov prin care a fost oferită finantare de 25.000 euro pentru 40 de start-up-uri. Peste 100 de planuri de afaceri au participat la concurs și cele mai bune 40 dintre ele au fost finantate, proiectul presupunand, de asemenea, si lansarea a 2 incubatoare de afaceri, plus participarea gratuită la cursuri de antreprenoriat pentru 400 de tineri din regiunile Bucuresti-Ilfov și Sud-Vest Oltenia.

 

DSC_0214“Sunt mulțumit pentru că am reușit să realizăm prin intermediul acestui proiect POSDRU peste 100 de noi locuri de muncă și că am sprijinit mediul antreprenorial din Romania. Am oferit o șansă unică pentru 40 de tineri, acum ei sunt deja oameni de afaceri și le doresc succes, să aibă ambitii mari și putere de muncă. Noi le-am oferit aripi pentru a zbura, insă greul de-abia acum incepe pentru ei.”, a declarat Marian Petrache, presedintele Consiliului Judetean Ilfov.

 

Cine sunt cei 40 de noi antreprenori?

Alegerea celor 40 de idei de business finanțate a fost realizată de o comisie formată din reprezentanți ai celor 3 parteneri din proiect, societatea civilă, patronate din domeniu și sub supravegherea instituțiilor statului. Initial, au fost selectate 42 de planuri de afaceri, însă numai 40 au solicitat și primit finanțare în final. „Multe dintre persoanele care au participat la acest concurs nu aveau deloc experienţă. Din discuţiile cu ei ne-am dat seama că îşi doresc foarte mult să fac aceste afaceri şi singurul lucru care le lipsea erau banii”, spune Remus Trandafir, manager de proiect. Domeniile alese sunt complexe și creative, printre ele regasindu-se o fabrica de rulote, o fabrica de tricotaje care are deja 7 angajate, agenții de publicitate și organizare evenimente, agenții de turism, un birou de arhitectură, o firmă care face filmari din drone, multe firme de IT, publicații online și altele.

“Nu aveam incredere că pot să-mi inființez o afacere cu ajutorul unui program al cărui anunț l-am vazut pe Facebook. Nu a fost un drum ușor, dar mă bucur că am incercat. Afacerea mea, fabrica de rulote, incepe sa prindă contur, iar până în 2017 mi-am propus să începem și producția.”, a declarat Gabriel Bugnar, unul dintre castigatorii proiectului.

 

Despre proiect

Proiectul „Antreprenoriatul – sansa unui viitor mai bun pentru tineri” este finantat prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritara 3 „Cresterea adaptabilitatii lucratorilor si a intreprinderilor”, Domeniul major de interventie 3.1 „Promovarea culturii antreprenoriale”.

Proiectul s-a desfășurat în regiunile București-Ilfov si Sud-Vest Oltenia (judetele Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea). Au fost targetati in special (dar nu exclusiv) tineri intre 18-25 de ani, studenti si femei cu spirit antreprenorial.

Obiective atinse:

– dezvoltarea competențelor antreprenoriale și manageriale a peste 400 de persoane cu varsta peste 18 ani,

– finațarea a 42 de start-up-uri,

– înființarea a două incubatoare de afaceri noi,

– promovarea culturii antreprenoriale și a spiritului antreprenorial în online și la TV.

Rezultate obtinuțe:

Prin implementarea acestui proiect s-a reusit reducerea gradului de somaj in randul tinerilor prin crearea a minim 100 noi locuri de munca, incurajarea initiativei antreprenoriale prin realizarea unei campanii de promovare a antreprenoriatului, dezvoltarea abilitatilor manageriale pentrumai mult de 400 de tineri prin intermediul cursurilor de antreprenoriat, cresterea numarului de intreprinderi si sustinerea inovatiei.

– peste 400 de participanti la cursurile de formare antreprenoriala,

– 42 de afaceri infiintate,

– mult peste 100 noi locuri de munca create in cadrul afacerilor infiintate,

– 2 centre de sprijin pentru afacerile infiintate.

Toate activitatile din cadrul proiectului nostru au fost indeplinite 100%. În plus, indicatorii proiectului, constatați și de comisia de evaluare, sunt urmatorii (față de ceea ce a fost prognozat inițial):

108,8% – Cursanți Competente Antreprenoriale

105% – Firme nou-înființate

168,8% – Locuri de muncă nou-create

138,5% – Persoane eligibile din categoria de varstă 18-25 de ani

Toate obiectivele au fost atinse!

 

În continuare vă prezentăm, pe scurt, câteva povești de succes ale tinerilor antreprenori.

  1. Marian Ciof are 24 de ani şi este patronul unui atelier de tâmplărie, în judeţul Mehedinţi. „Vreau să fac rame şi stupi. Momentan semnăm contractul şi apoi achiziţionăm echipamentele şi ce mai avem nevoie pentru implementarea proiectului”

Ca el, încă 41 de tineri au câştigat concursul de proiecte al Uniunii Europene. În afara ideii de afacere, viitorii antreprenori pun la bătaie 2% din valoarea proiectului.

2.  Florin Cepraga activează în domeniul IT și în cel al industriilor creative, fiind editorul unui ziar săptămânal și al unui site. Site-ul iși propune să ofere o alternativă viabilă si reală la peisajul mass-media actual, prezentand oameni care dezvoltǎ comunitatea in judeṭul Ilfov.

3.  Bogdan Niculae realizează editare print, producție și creație publicitară. Uzina Print Creativ are ca obiect de activitate tiparirea machetelor grafice, realizarea conceptelor de identitate vizuală și personalizarea de materiale publicitare.

4.  Claudiei Tecuceanu – o tânără de numai 25 de ani şi-a transformat pasiunea pentru genţi în business.                                                                           „Gențile Maestoso sunt capodopere la scară redusă, manufacturate în atelierul propriu de către meşteri artizani cu experiență de trei generații în domeniul marochinăriei. Investitia totală a fost de 125.710 lei si am creat 4 locuri de muncă.”

5.  Emil Constantin Marina a creat o platforma-portal pentru vanzare online de produse turistice, cu o abordare inovatoare asupra prezentării catalogului de oferte. Caracteristica diferențiatoare a acestuia este inversarea perspectivei tradiționale a gasirii pretului cel mai mic pentru o cautare certa.

6.  Nițu Andrei este un tânăr ambițios, cu o afacere înfloritoare.  „Mulțumesc Consiliului Județean Ilfov, dar și tuturor celor implicați în acest proiect pentru șansa acordată. Astfel, cu o investiție de 110.050 lei și cu experiența prietenei mele în domeniul modeling-ului, am reușit să răzbatem pe piață. Cu mândrie pot afirma că suntem pe un trend ascendent.”

7.  Reconditionarea produselor prin metoda reciclarii. Prin această afacere, Georgiana Seizu dorește să reconditioneze obiectele de mobilier și alte elemente de decor, folosind tehnicile reciclării creative. Aceasta oferă clienților produse unicat, cu un design deosebit care transmite istoria obiectului, creativitatea si pasiunea pentru arta.

8.  Atelier de creatie “Mereu altfel” . Cătălin Chirea a dezvoltat un concept unic pe piata romanească, promovând, totodată, obiectele handmade. Pe termen lung se dorește dezvoltarea unui atelier de creatie.

9.  Ionut Bilan a creat Aventurio, o agentie de turism online specializata pe agregarea si vanzarea circuitelor turistice organizate de touroperatorii romani. Practic, firma este o agentie de turism detailista, iar Aventurio.ro este o platforma online unde turistii pot cauta, compara si rezerva online circuite turistice de la agentiile touroperatoare.

10.  Alexandrei Suciu a lansat EXIGEapp. “Aplicaţia EXIGEapp. vine în sprijinul antreprenorilor şi companiilor mici și mijlocii pentru a le facilita modelarea afacerii, de a crea scenarii diferite de business şi a-i ghida pas cu pas în luarea deciziilor corecte/optime în ceea ce privește lansarea și administrarea afacerii. Investiţia în proiect a fost de 109020 de lei şi am creat două locuri de muncă.”

11.  Alexandra Zamfir și-a propus să folosească forța de muncă tânără din județul Ilfov, în mod special femeile, pentru a crea un atelier de creație cu o unitate de productie performantă.

12.  Isabelle Stroie oferă prin intermediul Publikon notorietate antreprenorilor mici si mijlocii, printr-o modalitate de promovare accesibilă. Publikon este o publicatie lunara, distribuită gratuit si plasată în locații aglomerate.

13. Mara Ciama a creat o aplicație mobilă care ține locul unui stilist profesionist. Fashion Match le oferă cumpărătorilor de haine și accesorii vestimentare servicii similare cu cele ale unui stilist profesionist, folosind un algoritm automat de asortare a produselor dintr-unul sau mai multe magazine, atât pentru cumparaturile online, cât și pentru cele din magazinele fizice.

14.  Irina Neacșu și-a propus să creeze din orice eveniment obișnuit unul spectaculos, de bună calitate și să surprindă plăcut clientii prin serviciile oferite.

15.  Igor Ușacov este cel care încheie seria poveștilor finanțate prin proiectul care a avut ca temă “Antreprenoriatul – şansa unui viitor mai bun pentru tineret”.“Ce e frumos îi place și lui Dumnezeu! Așa mi-a venit ideea de a face o afacere din și pentru frumusețe! Împreună cu doi prieteni și cu o finanțare de 110.000 lei businessul meu a prins viață. Pot spune cu încredere acum că salonul meu este locul în care puteți beneficia de toate serviciile de înfrumusețare, iar o echipă de profesioniști se va ocupa în detaliu ca toți cei ce ne trec pragul să se simtă cu adevărat speciali!” – declară tânărul om de afaceri.