Măgurele Science Park
December 4, 2016 Distribuie

Măgurele Science Park

Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ şi Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti, a lansat pe 17 martie Competiţia internaţională de idei Laser Valley – Land of Lights, destinată generării de proiecte de integrare modernă a localităţii Măgurele în ecosistemul generat de viitorul proiect ELI-NP.

Ideea acestui concurs de creaţie (https://www.laservalleycompetition.ro) s-a născut, practic, din necesitate. În urma deciziei Uniunii Europene legată de lansarea proiectului gigant de la Măgurele, această localitate apropiată de Bucureşti va deveni, mai devreme sau mai târziu, un centru al inovaţiei tehnologice şi al aplicaţiilor derivate din fizica laserului. În aceste circumstanţe, era firesc să se nască întrebarea: poate suporta actuala infrastructură a localităţii dezvoltarea preconizată pentru viitor în urma transpunerii proiectului în realitate?

Răspunsul nu este, evident, unul favorabil. Una din consecinţele unui astfel de răspuns a fost organizarea, în luna martie, a unui eveniment de lansare a unui inedit concurs de arhitectură, la iniţiativa Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS). Printre cei care se ocupă de organizarea acestui concurs, alături de minister, se numără Universitatea de Arhitectură Ion Mincu şi Universitatea Tehnică de Construcţii.

Prezent la eveniment, ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, declara: ,,Efortul nostru legat de teritoriul din jurul localităţii Măgurele este să vedem cum anume putem să facem această zonă una de dezvoltare teritorială, pornind de la ştiinţă, dar făcând cercetare, inovare, business high tech, domenii în care să ai cum să studiezi, domenii în care antreprenoriatul să fie la el acasă. Încercăm, de la nivelul administraţiei publice centrale, să orchestrăm construcţia unui ecosistem de inovare şi antreprenoriat, care să ducă la locuri de muncă high tech, la bunăstare şi la o prezenţă internaţională puternică. În toamnă vom discuta cu comunitatea internaţională ce înseamnă să faci business axat pe înaltă tehnologie în Măgurele, pornind de la pretextul minunat al unicităţii ştiinţifice. Dar astăzi suntem aici pentru a lansa un concurs de urbanism pentru Măgurele şi zona extinsă, între Lacul Mihăileşti şi portul 1 Decembrie“.

De ce este important, până la urmă, întregul proiect pentru România? El trebuie privit în contextul ELI – NP, un proiect internaţional de cercetare ştiinţifică, unic în lume, care va dezvolta două echipamente cu totul speciale: un sistem laser de mare putere şi un sistem laser de fascicule Gamma, cu performanţe peste tot ce există la ora actuală ca ordin de mărime. În aceste condiţii, o infrastructură de cercetare de acest nivel are trei dimensiuni pe care le dezvoltă (ştiinţifică,cultural-educativă, comunitar-antreprenorială), dar nu poate lipsi a patra dintre ele, societatea, care vrea să evolueze şi să beneficieze de pe urma proiectului.

De la idee la realitate

Un rol extrem de important, în special în privinţa a ceea ce va însemna localitatea Măgurele în contextul realizării proiectului, aparţine autorităţilor locale. Preşedintele CJ Ilfov, Marian Petrache, declara în cadrul conferinţei: „Datorită proiectului ELI-NP suntem într-o situaţie privilegiată pe care, dacă nu suntem în stare să o fructificăm, înseamnă că degeaba trăim aceste vremuri. Cred că, dincolo de frumuseţea lui, acest proiect are nevoie de pragmatismul necesar care să-l aducă în viaţa reală şi să genereze beneficiile de care avem atâta nevoie. Alături de primarul din Măgurele sunt total dedicat celui mai frumos proiect ştiinţific şi de dezvoltare economică care ar putea exista în România în această perioadă. Dar e posibil şi ca astfel de oportunităţi, care pot apărea o data la 1000 de ani, să ne scape printre degete“.

Concursul Laser Valley- Land of Lights este o competiţie internaţională şi, conformprof. dr. Radu Văcăreanu, rectorul Universităţii Tehnice de Construcţii, „nu este un concurs de proiecte“. Potrivit organizatorilor, concursul nu este nici de proiecte, nici de arhitectură, nici de urbanism, ci este o competiţie adresată ideilor. Practic, de la competitori se cer idei, se cer viziuni de dezvoltare urbanistică şi arhitecturală, şi nu numai, la concurs fiind invitaţi nu doar arhitecţi, urbanişti sau constructori, ci şi cercetători sau creatori din diverse domenii. Nu există o limită de vârstă pentru participare, deoarece inovaţia e şi o stare de spirit.

„Cred că importanţa acestei competiţii este determinată de asocieri şi de stabilirea, în urma reacţiei dintre două elemente extraordinar de puternice, a ce se va întâmpla în viitor: un viitor scurt, un viitor lung şi un viitor mediu. Avem de-a face cu o tehnologie şi o cercetare de vârf, de ultimă generaţie, şi avem un oraş care s-a dezvoltat, uneori necontrolat, dar care are marea şansă să aibă puterea unui catalizator care va atrage şi care, de asemenea, va face să se dezvolte zona“, consideră rectorul Radu Văcăreanu.

De aceea, concursul nu se referă doar la oraşul Măgurele, ci la un areal mult mai larg, care include oraşul. „Evident că viziunea echipei va trebui să ţină cont de relaţia cu Bucureştiul, de relaţia cu Dunărea, de relaţia cu portul, de relaţia cu bazinul, de relaţia cu Argeşul, s.a.m.d. şi lăsăm la latitudinea echipei să decidă ce funcţiuni dedică acestor zone“, afirmă rectorul Radu Văcăreanu.

Caracteristici esenţiale

În mod evident, există o serie de atribute care ar trebui să eficientizeze proiectul. Astfel, odată transpus în faptă, acesta ar trebui să integreze transportul şi sistemul de transport între Bucureşti-Dunăre şi interiorul oraşului, ar trebui să fie atent la o parte importantă care se întâmplă acolo, care înseamnă cercetare-inginerie şi educaţie, ar trebui, de asemenea, să asigure dezvoltarea în sistem organic a unor spaţii verzi de diverse dimensiuni, să capitalizeze şi să facă o legătură între Dunăre şi Bucureşti. Ar trebui să fie un proiect dinamic, ecosistemic, interesant, şi, evident, eficient, ar trebui să permită să coexiste diferite forme, deoarece el va pleca de la un oraş care are valori ce trebuie păstrate. În acelaşi timp, proiectul trebuie să permită dezvoltarea. Ca orice oraş, Măgurele este un organism care trebuie să se dezvolte firesc, să fie şi loc de cercetare şi spaţiu educaţional şi de petrecere a timpului liber. De asemenea, Măgurele ar trebui să fie dedicat inovaţiei, cercetării şi ştiinţei şi să atragă ca un magnet cercetători din toate colţurile lumii.

Până pe 5 septembrie, echipe unidisciplinare sau pluridisciplinare vor putea propune idei şi proiecte de dezvoltare urbană a zonei Măgurele. Juriul competiţiei este format din profesori de renume de la universităţi de arhitectură din spaţiul internaţional, precum profesoara Gülsün Saglamer din Turcia, profesorul Leen van Duin, fost decan al Facultăţii Delft din Olanda, profesorul Dan Hanganu, membru de onoare al Academiei Române, James Horan, fost preşedinte al EUA, Emil Barbu POPESCU, preşedinte al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ şi Constantin Spiridonidis, profesor la Şcoala de Arhitectură din Salonic. Anunţarea finaliştilor va avea loc pe 13 septembrie, iar a câştigătorilor, pe 20 septembrie. Proiectele câştigătoare vor fi expuse, în toamna acestui an, la Măgurele, moment care va coincide cu prezenţa miniştrilor europeni ai cercetării.

Premiile se vor ridica la valoarea de 20.000 euro, însă organizatorii se aşteaptă ca nu valoarea lor să fie cea care atrage competitorii în cea mai mare măsură, ci provocarea imensă generată de un astfel de concurs de idei.

La un nivel simbolic, concursul de urbanism dă însă startul unei dezvoltări regionale pe mai multe planuri, idee exprimată plastic de ministrul Adrian Curaj: „Viziunea Laser Valley îşi propune să fructifice proiectul ELI-NP şi să construiască o lume, transformând zona Măgurele într-un loc atractiv pentru a trăi şi a munci. Conectând ştiinţa la antreprenoriat şi mediul de afaceri, putem crea efervescenţa unui pol de atracţie pentru comunitatea internaţională – putem deveni ca ţară, un lider regional şi un jucător global.“

 

sursa: market watch