Mediul de cercetare şi cel de afaceri, alături de autorităţile ilfovene – reunite în jurul celui mai puternic laser din lume, construit la Măgurele
December 2, 2016 Distribuie

Mediul de cercetare şi cel de afaceri, alături de autorităţile ilfovene – reunite în jurul celui mai puternic laser din lume, construit la Măgurele

foto-MagureleVorbim, desigur, despre proiectul „Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics” (ELI-NP). Acesta a început pe 6 aprilie 2006, când reprezentanţii a trei ţări europene, România, Ungaria şi Cehia, au semnat un memorandum prin care şi-au asumat responsabilitatea colaborării în cadrul acestui proiect care se desfăşoară în cele trei ţări. Atunci s-a stabilit ca România să fie ţara ce găzduieşte laserul de mare putere.

Construcţia de la Măgurele a început în 2012 şi se va termina la sfârşitul lui 2018.

Pe Platforma de la Măgurele, în mijlocul unei păduri de fag, cercetători de elită din întreaga lume lucrează la ELI-NP, cel mai mare proiect științific în care este implicată România.

„Imaginaţi-vă că toată energia planetei ar fi concentrată într-un punct de grosimea unui fir de păr. Şi acesta ar fi doar începutul unui experiment extraordinar, ce forţează limitele cunoaşterii chiar aici, în România. Un întreg complex numit Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics, pe scurt ELI NP, va fi construit în jurul acestui laser. Proiectul este atât de ambiţios încât tehnologia necesară este, practic, inventată pas cu pas, costul net al proiectului ridicându-se la peste 300 de milioane de euro. De la tratamente medicale revoluţionare, până la studii despre evoluţia Universului, Centrul de la Măgurele îşi propune să facă cercetări de frontieră unice în lume”, se arată la debutul unui documentar realizat pe această temă.

De asemenea, de-a lungul vremii, jurnaliştii au relevat aspecte importante legate de acest subiect. Aceştia au arătat, astfel, că potenţialul zonei şi tradiţia în studierea laserului şi fizicii nucleare au fost argumente decisive pentru care România a devenit unul dintre cei trei piloni ai proiectului ELI, alături de Cehia şi Ungaria. Spre deosebire, însă, de Centrele din Cehia şi Ungaria, la Măgurele vor fi studiate două tipuri de lumină extremă: o lumină vizibilă dată de două lasere cu o putere colosală, fiecare echivalent cu o sută de mii de miliarde de becuri de 100 de waţi și o sursă de lumină invizibilă, fasciculul gama, lumină cu cea mai mare energie spectrul electromagnetic.

ELI-NP Măgurele, unic în lume

„Nu este un singur laser, sunt doi laseri, fiecare de câte 10 petawaţi care vor fi puşi să lucreze împreună, printr-o combinare coerentă a fasciculelor, în plus faţă de această putere de 20 de petawaţi, care nu a mai fost niciodată realizată până în prezent, se vine şi cu un fascicul gama, de foarte înaltă strălucire cu care se vor încerca experimente noi de coliziune între fotonii laser şi fotonii gama”, explică Prof. Dr. Traian Dascălu, directorul ştiinţific al Institului Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiilor

La rândul său, profesor doctor Nicolae Zamfir, directorul proiectului ELI-NP, precizează că ridicarea clădirii care va găzdui asemenea tehnologii – cei doi laseri şi fasciculul gama -, este o adevărată provocare pentru orice arhitect, cea mai mică abatere de la plan echivalând cu distrugerea aparaturii de sute de milioane de euro: „Ideea construirii ELI a aparţinut cercetătorilor europeni, care în 2005-2006 au promovat acest proiect al unui laser extrem de puternic pe continentul nostru, unul dintre cele 50 de megaproiecte europene ale viitorului. ELI va fi unic în lume, pentru că omenirea nu îşi permite să construiască acelaşi tip de laboratoare şi institute în mai multe locuri”.

Cui folosește un astfel de proiect și de ce o asemenea investiție, explică tot profesorul Zamfir: „Aici se vor efectua 12 tipuri de experimente, printre care experimente legate de fisiune, experimente combinate, laser și gama, pentru electrodinamică cuantică – producerea de materie din vid cu ajutorul radiației electromagnetice şi o serie întreagă de aplicații legate de studiul materialelor. De asemenea, în medicină se vor putea produce noi radioizotopi pentru diagnosticarea și tratarea diverselor boli, mai ales a cancerului. Se vor realiza descoperiri importante care vor aduce cu sine reduceri enorme de costuri în numeroase domenii de activitate. În istoria dezvoltării ştiinţei, întotdeauna aşteptările au fost cu mult depăşite de realitate. Deci în momentul în care ai un instruiment atât de puternic şi de nou, cu siguranţă vor apărea fenomene extraordinar de diverse”.

Construcţia va avea o suprafaţă de peste 68.000 de metri pătraţi, cu subsol, parter şi cinci etaje.

Extreme Light Infrastructure (ELI) este un proiect în cadrul căruia colaborează 13 ţări europene iar Cehia, România şi Ungaria sunt statele gazdă ce vor construi, fiecare, câte o parte din proiect.

Măgurele Science Park – exploatarea potențialului de afaceri, de transfer de cunoştințe și tehnologii a12e1659-ee87-4e80-9331-7ff50d84bcc4

Construirea la Măgurele a celui mai puternic laser din lume a prilejuit colaborarea autorităţilor judeţene, locale şi centrale pentru realizarea Parcului Ştiinţific şi Tehnologic Măgurele Science Park, lansat în februarie 2015.

Acesta a fost realizat la iniţiativa Consiliului Județean Ilfov şi a Consiliului Local Măgurele, fiind susţinut de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), Măgurele High Tech Cluster (MHTC) și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară București – Ilfov – ADIBI , cu sprijinul Ministerului Educației și Ministerului Energiei.

Prin acest proiect se urmăreşte sprijinirea și stimularea mediului antreprenorial de a se alătura unei platforme socio-economice, la sud de București, astfel încât „minunea de la Măgurele” să se lege de „realitatea noastră, cea de toate zilele”. Cu alte cuvinte, ceea ce se descoperă și se inovează pe Platforma de la Măgurele să își găsească mai rapid drum către mediul economic și social, românesc și nu numai.

Aflat, aşadar, la originea acestui proiect, Consiliul Județean Ilfov propune, conform Strategiei de dezvoltare a județului Ilfov „Orizont 2020”, atât sprijinirea mediului antreprenorial în zonele urbane și rurale ale județului, cât și susținerea unui cadru atractiv internațional în cercetare, dezvoltare și inovare localizat în județul Ilfov.

„Am avut norocul nesperat să trăiesc în această epocă și să fiu martorul nașterii unui mare proiect. Avem o „găină cu ouă de aur” în orașul Măgurele și ține doar de noi să fructificăm acest dar neprețuit. (…) Acum, încercăm să înființăm un parc tehnologic, care să se bucure de același succes, astfel încât, prin intermediul acestui proiect, să facem legătura între „minunea” de la Măgurele și realitatea noastră, cea de toate zilele. Prima dată când am fost la Măgurele, l-am întrebat pe profesorul Nicolae Zamfir la ce-ar putea folosi cercetarea care se va efectua acolo. Mi-a răspuns: domnule Petrache, mai simplu mi-ar fi să vă spun la ce n-ar folosi această cercetare! Pentru că tot ce se va face aici va putea fi folosit în toate domeniile tehnologice, ale ştiinţelor spaţiale, ale ştiinţei materialelor, ale ştiinţelor vieţii, managementul deşeurilor nucleare etc.,  într-un cuvânt, în toate domeniile vieții noastre cotidiene. Motiv pentru care îmi doresc ca toată această transpunere în tehnologie să aibă succesul scontat”, a spus, la conferinţa de lansare a Măgurele Science Park, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache.

Zeci de entităţi, în cadrul Măgurele High Tech Cluster

256729e7-d88d-4411-bd3c-a5c25c37f4a1Prin acest parc care va fi înfiinţat în „Laser Valley”, cum a fost botezată zona tot de către preşedintele CJ Ilfov, Marian Petrache, se va crea infrastructura necesară celor interesaţi de dezvoltarea de tehnologii şi aplicaţii rezultate din cercetările efectuate în cadrul proiectului ELI-NP.

Această iniţiativă este o urmare firească a alteia – iniţiată de IFIN-HH – clusterul emergent Măgurele High Tech ClusterMHTC – care are, deja peste 50 de IMM-uri ca membri.

MHTC reprezintă premisa pentru ca oportunităţile create de proiectul ELI-NP să fie valorificate prin dezvoltare rapidă şi sustenabilă a sectorului privat şi pentru poziţionarea cu succes a clusterului, entităţilor componente, a produselor, serviciilor inovative generate de aceştia pe pieţele internaţionale. S-a pornit la drum cu 35 de membri care au crezut într-o idee, iar astăzi sunt aproape 90 de membri. Din cluster fac parte acum peste 50 de IMM-uri, 18 institute de cercetare, cinci universităţi, patru autorităţi locale, şase asociaţii şi fundaţii, dar şi un spital.

Măgurele High Tech Cluster, constituit în jurul proiectului ELI-NP, are ca obiective de piaţă, creşterea competitivităţii membrilor prin implementarea de proiecte cu finanţare europeană şi naţională, dezvoltarea regiunii prin implementarea de proiecte subsumate Strategiei Dunării ai cărei coiniţiatori sunt România şi Austria, dar şi dezvoltarea unui plan multianual de cercetare ştiinţifică în domeniul laserilor şi domenii conexe, implicându-se în reţele europene de profil. De asemenea, se urmăreşte, aşa cum am precizat, dezvoltarea unui parc ştiinţific la Măgurele.

Printre serviciile oferite membrilor se numărăr pregătirea de proiecte pentru obţinirea de finanţare guvernamentală, europeană şi internaţională, publică şi privată, dezvoltarea competenţelor în domeniul transferului de cunoaştere şi tehnologic, cât şi studii de piaţă pentru poziţionarea corectă a IMM-urilor în spaţiile în care vor evolua. Alte servicii sunt reprezentate de promovarea pe pieţele interne şi internaţionale de servicii inovative de către cluste, dezvoltarea de reţele naţionale şi internaţionale în care să se integreze clusterul şi membrii acestuia, dar şi pregătirea profesională a personalului şi asimilarea de bune practici dezvoltate de clustere din România şi Uniunea Europeană.

Infrastructurile şi laboratoarele de cercetare ELI-NP, la dispoziţia unor operatori economici

Acesta este principalul obiectiv al noului proiect exprimat prin realizarea Măgurele Science Park, scopul final fiind valorificarea rezultatelor cercetării și experimentelor efectuate la ELI-NP, prin realizarea de produse și tehnologii comerciale.

Primarul interimar al orașului Măgurele, Narcis Constantin, spunea, cu ocazia lansării proiectului: „Sunt bucuros pentru faptul că zi de zi facem pași spre reconstrucția orașului Măgurele și, mai ales, spre modernizarea acestuia. Măgurele trebuie să își recâștige gloria de odinioară. În acest sens, Măgurele Science Park oferă premise care trebuie exploatate la maximum. Măgurele Science Park este un proiect în care cred nu doar pentru că vine în ajutorul mediului de afaceri, ci, mai ales, pentru că promovează comunitatea de cercetători din Măgurele”.