Rusia, un elefant care ar putea oricand sa striveasca daca cei din jur nu sunt atenti!
November 28, 2016
0 Comentarii
Distribuie

Rusia, un elefant care ar putea oricand sa striveasca daca cei din jur nu sunt atenti!

Marian Petrache, prim-vicepreşedinte al PNL şi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Ilfov, a fost invitatul celei mai recente ediţii a interviurilor PSnews.ro.

În timpul discuţiilor, jurnalistul Răzvan Gheorghe a atins subiecte delicate, unul dintre acestea făcând referire la poziţia geopolitică a României, în plan extern. Astfel, întrebat de perspectiva pe care o are asupra noii situaţii în care România se află, invitatul Marian Petrache a atras atenţia că România ar trebui să manifeste o tendinţă de apropiere faţă de Rusia, şi, în niciun caz, o atitudine conflictuală.

Răzvan Gheorghe:”Trăim nişte vremuri delicate, şi din punct de vedere extern, şi nu de ieri, de azi, şi de câţiva ani. Numai că în ultima săptămâna, în ultimele zile, am cam primit o serie de duşuri reci, cel puţin aşa cum văd românii politica externă. Adică, mă refer la faptul că Donald Trump este preşedintele SUA, ne place sau nu ne place, că Igor Dodon a câştigat președinția în Republica Moldova şi este un ruso-fil şi un apropiat al Kremlinului. Problemele se complică atunci când realizăm că în Bulgaria preşedinţia a fost câştigată de un fost general pro-rus, Rumen Radev, dacă nu mă înşel, iar premierul Serbiei este tot un pro-rus, domul Vucici. Ce părere aveţi? Se pare că Marea Neagră s-a transformat într-un fel de lac rusesc, aşa spun analiştii din afară, şi planează tot soiul de semne de întrebare. Oare ce concesii o să facă Trump Moscovei. Dacă îşi normalizează relaţia cu Moscova s-ar putea să facă concesii în Sud Estul-Europei”.

Marian Petrache:”Îmi este greu să vorbesc cu uşurinţă despre politică externă. Este un domeniul foarte delicat şi foarte complicat. Pot să vă spun doar ce văd eu așa, ca un om care e atent și care are o anumită educație, nu ca un specialist în politica externă. Ce aţi spus dvs. sunt nişte fapte  realizate. (…) Nu trebuie să fim în război cu Rusia, ba din contra! Eu cred că trebuie să avem cu Rusia o relaţie foarte apropiată, să dezvoltăm relaţii comerciale de respect. Facem parte dintr-o altă cultură, sau aşa ne-am ales noi acest popor, din cultura europeană şi cultura NATO. Nu înseamnă că trebuie să fii în război cu cineva. NATO nu e în război cu nimeni şi nici UE nu e în război cu nimeni”.

Nu în ultimul rând, prim-vicepreședintele PNL a comparat Rusia ”cu un elefant care ar putea oricând să strivească dacă cei din jur nu sunt atenți”, lansând astfel un semnal de alarmă.

”Știți că e o vorbă. Lângă un elefant e bine să nu adormi că s-ar putea să se răsucească elefantul și să te strivească. Deci trebuie să fim atenți la tot ce face Rusia, căci suntem lângă un elefant care are apucăturile lui”. 

sursa: psnews.ro

Comentarii

Niciun comentariu! Poți fi primul care comenteaza acest articol!

Scrie un comentariu!